Tips & updates overzicht

Uitzendwerk en feestdagen, hoe zit dat?

Door Saskia, 23-04-2018

Als uitzendkracht heb je een andere arbeidsovereenkomst dan wanneer je bij een werkgever in dienst bent. Zo bouw je als uitzendkracht vakantiedagen en reserveringen (voor onder andere feestdagen) op, in plaats van dat je die direct in de pocket hebt. Nu die feestdagen weer voor de boeg staan, een beetje uitleg.

Betaald op feestdagen

Uitzendwerk is veelal flexibel werk. Er zijn genoeg mensen die langere tijd fulltime bij een opdrachtgever aan de slag gaan, maar er zijn ook veel uitzendkrachten die juist tijdelijk of op flexibele basis aan de slag gaan. Om die reden verschilt het uitzendovereenkomst van een arbeidsovereenkomst bij een werkgever, onder andere wat betreft de uitbetaling op feestdagen.

Over het algemeen krijg je als uitzendkracht gewoon betaald op feestdagen. Maar er zijn uitzonderingen. Zo krijg je, als je pas sinds kort voor een werkgever aan de slag bent, maar een deel van het dagloon. Dit komt omdat er een gemiddelde wordt genomen uit de laatste dertien gewerkte weken. In eerste instantie krijg je dus naar ratio uitbetaald op feestdagen. Daarnaast geldt; werk jij nooit op maandagen, dan krijg je feestdagen als Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag níet uitbetaald. Je krijgt alleen geld op feestdagen die vallen op dagen waarop je normaal gesproken - en al een tijdje - werkt.

Heb je trouwens een detacherings- of fase 3 contract (een contract voor bepaalde tijd) dan krijg je elke week standaard het afgesproken aantal uur. Of er nu een feestdag is of niet.

 

Reserveringen

 

Kortom: het kan nogal per persoon verschillen hoeveel je op feestdagen uitbetaald krijgt. Dit is geheel afhankelijk van hoeveel je werkt, hoelang je al voor het uitzendbureau werkt en op welke dagen je gebruikelijk werkt. Val je (deels) buiten de boot? Om toch salaris te ontvangen op een feestdag, kun je reserveringen inzetten. Die bouw je met elk gewerkt uur op. Reserveringen kun je aanvragen via je urenbriefje of door een mailtje te sturen naar uren@werkplan.nl.

 

Wat zijn feestdagen?

 

Enne, welke dagen zijn nou precies de feestdagen? Dan heb je het over: Nieuwjaarsdag, Tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag (eenmaal in de 5 jaar; de volgende keer is in 2020), Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Overigens geldt het bovenstaande niet voor mensen die bijvoorbeeld in de horeca of het openbaar vervoer werken. In die branches wordt er juist op feestdagen gewerkt.

"

Kortom: het kan nogal per persoon verschillen hoeveel je op feestdagen uitbetaald krijgt.